Gyakori kérdések

Lakberendező és belsőépítész: mi a hasonlóság, mi a különbség?

Lakberendezőket rendszerint néhány hónapos (max. 1 éves) tanfolyamokon képeznek, melynek elvégzése után tevékenységük (tanulmányaiknak megfelelően) általában kész belső terek gyári bútorokkal történő berendezésére szorítkozik.

A belsőépítészet diplomához kötött tevékenység, melyhez 3 éves, a mesterdiplomához pedig további 2 éves egyetemi tanulmányok szükségesek (a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, egykori nevén az Iparművészeti Főiskolán), a megszerzett képesítés birtokosai belső terek teljeskörű  tervezésére válnak képessé és jogosulttá (beleértve helysiégek átalakítását, építészeti/gépészeti/villamos szempontok figyelembevételét, stb.).

Mit kapok a belsőépítésztől?

Mint a Munkamódszerünk oldalon is látható, a belsőépítész feladata a megrendelő felismert és még "lappangó" igényeinek feltárása, azok véleményezése, majd a vele való folyamatos közös gondolkozás során az ezen igényeket kielégítő  belső tér megálmodása, részletes dokumentálása és a tervek kivitelezése során a munkálatok szükség szerinti minőségellenőrzése. Mint látható, ez egy közös munkafolyamat, s nem berendezési tervek egyszerű adásvétele.

Mivel és miért nem foglalkozik a cég?

Cégünk alapvető profilja a gyártóktól és kivitelzőktől független belsőépítészeti tervezőmunka végézése. Mivel egyetlen gyártó termékeit sem forgalmazzuk, s nincs saját kivitelező részlegünk sem, nem vagyunk érdekeltek abban, hogy üzleti megfontolásokból megrendelőinket mindenáron egy meghatározott márka vagy kivitelező karjaiba terelgessük. Amennyiben megbízónk igényli, természetesen tudunk ajánlani megfelelő referenciákkal rendelkező, cégünkkel hosszab ideje együttműködő kivitelezőket, ám szivesen dolgozunk együtt megrendelőnk bevált mesterembereivel is.

Mikor időszerű belsőépítészhez fordulni?

Az alapszabály: minél hamarabb! A legoptimálisabb esetben egy új épület tervezésekor már az építészeti tervek készítésével egyidőben elkezdődik a belsőépítészeti tervezés is, hisz ilyenkor még lehetőség van a még csak tervezés alatt álló épület építészeti, gépészeti és villamos terveinek a belsőépítészeti igényekhez történő hozzáigazítására is.

Milyen a tervezés munkafolyamata?

Lásd a Munkamódszerünk oldalon.

Hogyan térül meg mindez?

Bár a belsőépítészeti tervezés pénzbe kerül, az esetek többségében annak költsége többszörösen megtérül, hisz a laikus gyakran olyan dolgokra ad ki pénzt, amelyek egy szakértő tanácsai alapján elkerülhetők lennének, olyan lehetőségeket hagy kihasználatlanul, amelyekre egy belsőépítész felhívná a figyelmet, s kellő piacismeret hiányában olyan helyen vásárol, amely nem a legkedvezőbb ár/minőség jellemzőkkel kínálja a termékeket. S persze ezen konkrét összegekben is jól mérhető tényezők mellett bár nehezen számszerűsíthető, ám legalább ennyire jelentős a kulturált, kényelmes környezet adta jó közérzet is.